Perinnemaisemien Kestitupa

Kestitupa Nurmesniemen tilalla sijaitsee Alakeyritty-järven rannalla maisemallisesti erittäin viehättävällä paikalla. Tilalla on asuttu ja harjoitettu maataloutta ainakin 1850-luvulta. Kestituvan vanha päärakennus on yli satavuotias. Se on kunnostettu perinteitä kunnioittaen juhla- ja kokoustilaksi. Nykyään Nurmesniemen tila elää kasvinviljelyksestä ja maaseutumatkailusta.

Alakeyritty-järven rannalla on maakunnallisesti arvokas rantalaidun, joka reunustaa tilan peltoja 1,5 kilometrin pituudelta. Rantalaidunta on laidunnettu naudoilla ja hevosilla noin sadan vuoden ajan, siellä kasvavat esimerkiksi näyttävästi kukkiva rantakukka, luhtakuusio, lukuisat sara- ja heinälajit sekä jäkki. Rannan kasvisto on inventoitu.

Isäntäväki esittelee mielellään perinnemaisemia tilauksesta. Opastus kestää 1-2 tuntia ja sille on hyvä varata kumisaappaat.

Tilalla laiduntaviin eläimiin tutustumiseen voi myös kysyä neuvoja talon väeltä. Tilan lähellä on myös arvokkaiksi inventoituja kosteikko-, maisema- ja kallioalueita.

Perinnemaisemien esittelyä:
  • Esittelykierros Nurmesniemen perinnemaisemissa, kesto noin 1,5 tuntia, 10 € / ryhmä + 2 € / hlö, vähälumiseen aikaan, kelin mukainen maastovarustus
  • Mitä ovat perinnemaisemat? - alustus 10 € / ryhmä
  • Laiduntaviin eläimiin voi tutustus talon väen opastuksella vapaastiIdealmainos 10/2006